Tatuointien historiaa on mahdotonta ajoittaa tarkkaan, mutta tatuoinnit on tunnettu eri kulttuureissa ympäri maailmaa vuosituhansien ajan. Esimerkiksi maailman parhaiten säilyneellä kivikautisella ihmisruumiilla, vuonna 1991 Alpeilta löytyneellä 5300 vuotta vanhalla jäämies Ötzillä oli tatuointeja. Euroopassa tatuointeja harrastivat esimerkiksi keltit. 1800-luvulla tatuoinnit olivat muotia Euroopan kuninkaallisten keskuudessa, esimerkiksi Tanskan kuninkaalla Frederikillä oli tatuointi. 1920-luvulla tatuointien suosio laski länsimaissa, ja niitä harrastivat lähinnä rikolliset ja merimiehet. Uudelleen tatuoinnit alkoivat nousta suosioon 1960- ja 70-luvuilla. 1990-luvulla tatuoinnista tuli jopa trendi. Suomen ensimmäiset viralliset tatuointiliikkeet avattiin vuonna 1987 ja nykyisen suosion kasvattajana ja aikaansaajana on ollut pitkälti TV-tatuointisarjat sekä monet julkkikset, jotka eivät peitä tatuointejaan julkisuudessa.
Lapsuuden toiveammatti
Laurinkadun Sayas Cornerin liikkeenharjoittaja Saija Aarnio halusi alusta alkaen omaan vaateliikkeeseensä myös lävistykset ja tatuoinnit.
- Halusin löytää osaavan ja luotettavan tatuoijan ja onneksi nyt olen sellaisen löytänyt, kertoo Saija Aarnio itse.
- Tatuoinnit olivat jotain sellaista mistä pidin jo lapsena ja vaikka äitini olisi mielellään nähnyt minut jossain aivan toisessa ammatissa, olen tehnyt tätä työtä nyt kolmisen vuotta, kertoo tatuoija Anna-Mari Skog.
- Sayas Corner on hyvä liike tehdä tatuointeja sillä täällä asiakkaat haluavat erilaisia, monipuolisia, pieniä ja isoja tatuointeja eikä pelkästään tribaaleja kuten edellisessä paikassani.
- Tatuoinnin ottaakseen pitää asiakkaan olla 18- vuotias ja alle 18-vuotiaan ollessa kysymyksessä, pitää nuoren huoltajan olla paikalla. Joissakin tapauksissa huoltajankin ollessa paikalla, olen kieltäytynyt tatuoinnin tekemisestä alaikäiselle ja toivonut, että hän odottaisi täysi-ikäiseksi saakka, kertoo Anna-Mari.
- Usein asiakas haluaa myös suunnittelun ja silloin tatuoinnin saaminen voi kestää parikin viikkoa mutta jos asiakkaalla on itsellään tarkasti tiedossa mitä hän haluaa tai hän käyttää valmiita kuvia, on tatuointi valmis tunneissa. Isot tatuoinnit vaativat useampia kertoa ja silloin itse tatuoinnin valmistuminen saattaa kestää kuukausia, koska ihon pitää antaa levätä välillä.
- Lohjalla on tällä hetkellä ainakin neljä tatuointiliikettä ja kysynnän perusteella kaikille on ainakin tällä hetkellä paikkansa. Näillä liikkeillä voisimme saada asiakkaita kauempaakin kunhan sana leviää, että Lohjalta saa laadukkaita tatuointeja.
Kahden miehen ”paja”
Tattoo Nation on toinen lohjalainen tatuointishoppi, aivan keskustan lähellä ja vain pari sataa metriä Sayas Cornerilta kohti Virkkalaa ja Inkoota.
- Meitähän on täällä kaksi tekemässä ja molemmat ollaan tikattu noin 2,5 vuotta, eli tatuointialalla melko tuoreita tekijöitä. Muun taiteen parissa ollankin puuhailtu koko ikämme. Omaa kädenjälkeäni voi nähdä mm. Amoralin parin levyn kannessa ja myöskin heidän pääkallosymboli on suunnittelemani. Molemmat tehdään tyylillisesti aika laidasta laitaan kuvia. Ominta alaa kuitenkin ovat melko realistiset ja sarjakuvavaikutteiset tatuoinnit, kun taas Mikon ”tyylisuunta” on traditionaalinen/ neotraditionaalinen. Pääkalloja voisi tehdä vaikka joka päivä, kertoo Aki Siltala Tattoo Nationista.
- Kuvataide on ollut osa elämää niin kauan kuin muistan ja tatuoimisesta olen haaveillut varhaisteini-iästä asti. Alalle on kuitenkin melko vaikeaa päästä ja kymmenen vuotta sitten vielä paljon vaikeampaa. Niinpä sitä luopui pitkäksi aikaa siitä haaveesta ja lähti tekemään täysin muita hommia. Ja ehti sitä opiskella tradenomiksikin välissä. Sitten 2,5 vuotta sitten Joona Mannila otti meidät oppipojikseen ja sen jälkeen ei ollut paluuta. Mikon kanssa tutustuttiin aikoinaan Helsingin kuvataidelukiossa. On mahtavaa saada nykyään työskennellä päivittäin vanhan kaverin kanssa ja vieläpä unelma-ammatissa, Aki jatkaa, tatuoijien lisäksi meiltäkin löytyy lävistäjä (Ulla)….
Henna ja neulatatuointi
Tatuointeja on kahdenlaisia, muutamassa päivässä tai viikossa pois kuluvia hennatatuointeja ja pysyviä, neulaamalla tehtyjä tatuointeja. Hennatatuointeja monet ottavat lomamatkoillaan ajattelematta että ne saattavat aiheuttaa eri tyyppisiä allergioita. Neulatatuointi on se kestävä tatuointi. Ammattitatuoijat käyttävät koneita, joissa neula pistää aina samaan syvyyteen verinahkaan. Sen keksi Samuel O’Reilly vuonna 1891 ja sen toimintaperiaate on nykyäänkin lähes samanlainen kuin alkuaikoina, eli sähkömagneettiset kelat liikuttavat neulaa nopeasti edestakaisin. Neula vie mukanaan värin, joka jää pysyvästi verinahan kollageenisäikeiden väliin. Ammattitatuoijien värivalikoima on laaja. Uusi tatuointi pestään kahdesti päivässä ja voidellaan rasvaisella perus- tms. voiteella 4–10 kertaa vuorokaudessa. Neulajäljet parantuvat yleensä 3–4 viikossa. Jotta tatuoinnin värit pysyisivät kirkkaina, tatuoinnit tulisi värjätä uudelleen tatuoijalla 10–15 vuoden välein. Tatuoinnin poistamiseen on erilaisa menetelmiä, joista yksikään ei ole helppo tai kivuton, siksi tatuoinnin ottajan on suositeltua miettiä parikin kertaa ja kunnolla tatuointejaan ja minne niitä ottaa.