• Uusi ajokorttilaki tuo muutoksia mopoilijoille 1.kesäkuuta alkaen ja mitä kaikenkaikkiaan muuttuu, sen näemme kesäkuussa. Siihen asti mennään kuten on tehty tähänkin asti, kertoo Anita Lintukorpi Autokoulu Oivasta Lohjan Virkkalasta.
  • Lainvalmistelussa on ollut kiire, jopa niin kiire ettei ajo-opetusta järjestävä taho täysin tiedä, mitä kesäkuussa pitää oppilaille opettaa eli mitä laki tulee vaatimaan. Tällä hetkellä mopo kuuluu M-luokkaan, johon kuuluvat mopot, lukuun ottamatta pienitehoisia mopoja, sekä kevyet nelipyörät. M-luokka on kansallinen luokka ja sen ikävaatimus on 15 vuotta. M-luokan tutkintovaatimuksena on teoriakoe, kuljettajaopetusta ei vaadita.

Lopulliset vaikutukset tarkentuvat Ajokorttiasetuksen valmistumisen jälkeen mutta nyt näyttää että kesäkuusta eteenpäin uusi M-kortti (15 vuotta) pitää sisällään opetuksen puolelta: Luokkaopetus; 6 oppituntia (kuljettaja, riskit, ajotekniikka, varusteet, ajolinjat ja ajovuorot) Ajo-opetus; 3 ajotuntia (käsittelyharjoituksia ja ajamista liikenteessä) Kuljettajatutkinto; teoriakoe ja käsittelykoe (käsittelykoe voidaan suorittaa joko mopolla tai mopoautolla)

 

Mopo

Ajatko työksesi isompaa autoa?

Ammattipätevyyden tarkoitus on edistää kuljetusalan työntekijöiden ja tiellä liikkujien terveyttä ja turvallisuutta sekä edistää ympäristöystävällisyyttä. Ammattipätevyyskoulutuksen kautta kuljettajien asiantuntemus lisää kuljetusten ja palvelujen laatua sekä tarjoaa heille mahdollisuuden parantaa työturvallisuutta. Ammattipätevyyden peruskoulutus on vaadittu kaikilta uusilta tavara- ja henkilöliikenteeseen tarkoitettujen ajoneuvojen kuljettajilta henkilöliikenteessä 10.9.2008 lähtien ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Kuljettajien, jotka ovat saavuttaneet kuorma- tai linja-auton ajo-oikeuden ennen edellä mainittuja päivämääriä, ei tarvitse erikseen suorittaa perustason koulutusta. Heidän tulee kuitenkin suorittaa ammattipätevyyden voimassaolon jatkamiseksi jatkokoulutus – 35 tuntia. Se tulee olla suoritettuna henkilöliikenteessä 10.9.2013 ja tavaraliikenteessä 10.9.2014 mennessä.

  • Meillä Trendi Liikennekoulussa järjestetään näitä ammattipätevyyden jatkokoulutuspäiviä ja seuraava on tarkoitus pitää toukokuussa, kertoo Maarit Lintukorpi Trendi Liikennekoulusta Lohjan keskustasta.
  • Ammattipätevyyshän ei koske kaikkia ajo-oikeuden omaavia, ajo-oikeus voi olla, mutta ammatikseen ei voi ajaa, jos ei ole pätevyyttä.

Kursseja ja opastusta myös kortillisille

Vihreät arvot, muuttunut autojen tekniikka, polttoaineen hinnan kehitys – ne kaikki ovat olleet aikaansaamassa uusia tapoja ja ajatuksia myös liikenteeseen. Puhutaan ennakoivasta ajosta, taloudellisesta ajamisesta ja järjestetään sekä pimeän että liukkaanajon kursseja.

  • Ennen kortin sain ilman pimeän tai liukkaan ajon harjoittelua ja muutenkin autokoulun kursseilla ei välttämättä hirveästi puhuttu taloudellisuudesta tai oikeasta ajokulttuurista. Ennen ajo-opetus oli enemmän juuri ajotekniikkaa, liikennemerkkejä ja liikennelain opettelua. Sittemmin on palvelukokonaisuuksiin tullut juuri näitä pidemmälle meneviä koulutuksia ja kursseja on alettu pitää niin yksityisille kuin yrityksille, kertoo Veini Rejström Liikennekoulu Mukavasta Kirkkonummelta.